SRAZ

Dne 25.5.2024 proběhly na Farmě HUCUL na krkonošské Janově Hoře slavnostní křtiny letos narozených huculských hříbat. A nám se dostalo té cti pokřtít hřebečky klisen Riny a Gemmy. Díky anketě našich členů a příznivců dostali krásná jména: Meandr (Botiče) a Monzun. Jelikož působíme ve Středisku environmentální výchovy Toulcův dvůr, jména hříbátek jsou úzce spojena s tématem přírody. 

Poprvé v historii janováckého chovu bylo předvedeno 14 huculských klisen se svými potomky. Opravdu nádherný zážitek nejen pro chovatele!

Nabitý program byl zahájen předvedením jednoho z nejmladších plemenných hřebců odchovaných Farmou HUCUL jménem Gurgul Irbis, s jehož potomky se setkáme v příštím roce. Ocenili jsme charakter, exteriér a chody tohoto čtyřletého krasavce. Přes rušnou atmosféru zachovával klid a současně respekt ke svému vodiči. 

Křest hříbátek je slavnostní akt, ke kterému jsou přizváni vybraní kmotři, kteří mají zpravidla velmi úzký vztah ke krkonošské farmě a huculským koním. Nechyběla mezi nimi zástupkyně Českého rozhlasu Hradec Králové paní Eliška Pilařová, dále zástupci Správy Krkonošského národního parku a redakce časopisu Krkonoše/Jizerské hory včetně zástupce Stráže přírody. Role kmotrů se dále zhostili mladí lidé, kteří na Farmě HUCUL takříkajíc vyrostli a dle slov spolumajitelky chovu Ing. Alžběty Karbusické mají zřejmě někde vrostlá inventární čísla 🙂 

Sdružení SRAZ reprezentovaly předsedkyně Ing. Marie Dvořáčková společně s Jaroslavou Krpálkovou a tým lektorek jezdecké školy – Markéta Crowley, Zuzana Petržílková a Tereza Zahradníčková. 

Huculské klisny měly hřívy protkané lučními květy a stuhami ve stejné barvě jako mašlička na ocase jejich potomka. Důvod je nasnadě – hříbátka narozená zkraje jara jsou samostatnější, a tak některá z nich předváděla celému publiku, jak vypadá rychlost v huculských barvách, svých maminek se nedržela a mohlo by tak snadno dojít k záměně.

Samotným křtem však krásné odpoledne zdaleka nekončilo a my mohli obdivovat jezdecké výkony děvčat z kroužku Ing. Alžběty Karbusické a jejich sehranost s huculskými valášky a klisnami, které představení hravě zvládly i přes skotačení svých hříbátek. 

Přehánění stáda chovných klisen s hříbaty pak bylo tečkou slavnosti, resp. abychom byli přesní: předtečkou. Ta opravdová a sladká tečka nás čekala v útulné restauraci farmy 😁

Farma HUCUL na Janově Hoře ve Vítkovicích v Krkonoších je podnik patřící rodině Karbusických a nachází se zde největší chov huculských koní v České republice. Koně zde žijí po celý rok na vysokohorských pastvinách, čímž se maximálním způsobem přibližují původnímu prostředí a životním podmínkám tohoto plemene. „Janovácký hucul“ je dnes opravdu pojem. Potkáte se s ním  díky jeho všestrannosti na krkonošských hřebenech v doprovodu Stráže přírody KRNAP, na terénních vyjížďkách s dětmi i dospělými, v jezdeckých školách anebo v zájmových chovech. Díky dlouhodobé spolupráci s Farmou HUCUL se s nimi setkáváte i u nás, ve Sdružení SRAZ, kde mají kromě jiného nezastupitelné místo v hiporehabilitačních a vzdělávacích programech a jsou vzácnou součástí expozice původních českých plemen hospodářských zvířat na výukové a socioterapeutické farmě v Toulcově dvoře. 

Fotogalerie